Search
 • Sam

Je hoofd leegmaken, wat betekent dat?

In dit artikel schrijf ik over het leegmaken van het hoofd. Wat is daar het principe nou achter en hoe kun je dit op verschillende manieren beoefenen? Lees het hieronder en probeer het uit met de 7 oefeningen onderaan.


Je hoofd leegmaken, we hebben daar allemaal wel een idee bij. Vaak denken we dan aan meditatie, waarbij we onze ademhaling van 1 tot 10 tellen van de ademhaling in een kleermakerszit. Dit is niet echter niet voor iedereen een aantrekkelijke manier. Gelukkig kun je je hoofd op heel veel manieren leegmaken. Om je persoonlijke voorkeur te vinden, moet je eerst het principe erachter begrijpen.


Hoe meer je in het moment bent, hoe minder ruimte voor gedachtes over de toekomst en het verleden.

Wat betekend 'het hoofd leegmaken’?

Het hoofd leegmaken heeft in eerste instantie te maken met het niet nog voller maken van je hoofd. Met andere woorden: niet nóg meer gedachtes. Je hoofd zit namelijk vooral vol met gedachtes. Die gedachtes nemen ruimte in, vaak in de vorm van emoties. Of dat nou positieve of negatieve emoties zijn, het kost je energie.

Het proces van je hoofd leegmaken heeft 2 aspecten.

Je hoofd leegmaken doet twee dingen. Het verwerkt je huidige gedachtes en houd het ontstaan van nieuwe gedachtes tegen. Als dit lukt blijf je over met een licht gevoel, een zorgeloze geest. Deze staat van zijn is heel erg belangrijk in het leven. Het houd je mentaal én fysiek in balans. Daarover meer in een ander stuk..

Hoe maak ik mijn hoofd leeg?

Goed, hoe doe je dat? Je hoofd leegmaken. Daarvoor moet je een staat opwekken waarin je niet kán denken. Dit wordt in de basis van ZEN meditatie beoefent door de aandacht op je ademhaling te richten. Je ademhaling gebeurt altijd in het huidige moment, en je haalt altijd adem.

Hoe meer je in het moment bent, hoe minder ruimte voor gedachtes over de toekomst en het verleden. Ademhaling is daarom een heel handige en universeel punt van houvast. Het principe hierachter is dat je je aandacht dus naar het moment, het nu verplaats. Gelukkig zijn er heel veel van dit soort aandachtspunten die in het nu gebeuren, niet alleen je ademhaling! Je kunt letterlijk je hoofd leegmaken met alles wat is, wat gebeurt.

Begin met het zoeken van consistente, makkelijk waarneembare en comfortabele aandachtspunten. Denk aan het bekijken van een brandende kaars, het luisteren naar de golven van de zee of het voelen van mos.

Extra uitdaging

Als je jezelf wat meer wilt ontwikkelen in het mediteren kun je uitdagendere aandachtspunten opzoeken. Over het algemeen worden aandachtspunten uitdagender als zij:

 • inconsistent zijn (luisteren naar een vogel)

 • moeilijk waarneembaar zijn (het lichte briesje op je huid)

 • niet comfortabel zijn (kijken naar een fel-belicht object, i.e. een lamp)

 • weinig prikkels geven (‘saaie’ objecten)


Ik zeg expres uitdagender omdat deze factoren juist een hele goede focus-oefening kunnen zijn voor meditatie. Daarbij is het belangrijk je te realiseren dat uitdagende vormen van meditatie moeite kosten. Dit klinkt misschien tegenstrijdig met het ‘leegmaken van het hoofd’ maar meditatie met uitdagende aandachtspunten (dit is voor iedereen verschillend) blijft een oefening.


Je kunt letterlijk je hoofd leegmaken met alles wat is, wat gebeurt.

De zeven verschillende aandachtspunten nog eens op een rij


Relatief makkelijke aandachtspunten

 1. Bekijk een brandende kaars

 2. Luister naar golven of rivierstroom

 3. Het voelen van mos

Uitdagende aandachtspunten

 1. Luisteren naar een vogel

 2. Het voelen van een licht briesje op je huid

 3. Kijken naar een fel object, i.e. een lamp

 4. Kijken naar een ‘saai’ object (i.e. een muur)


Probeer eens 5 á 10 minuten op een zelfgekozen aandachtspunt te focussen. Gaat dit je goed af? Probeer dan langer op hetzelfde óf een uitdagender aandachtspunt te focussen. Sluit af met ‘niks’, je mag nu even dwalen met je gedachten. Hoe voelt dat?

Ik hoop dat je wat aan dit artikel gehad hebt. Heb je vragen of ideeën? Stel ze gerust Deel dit stuk met een vriend(in) met een te vol hoofd!

Sam | samsmovement.com


Voor mijn coaching (online of in Nijmegen) klik hier

99 views

Recent Posts

See All

Create Movement Quality (How, W/ boxing examples)

We are rushing in our training more than we realize. We are rushing, almost always. It’s human to rush: we want to skip the unnecessary and be time-efficient. But for quality development in our movem